Moderne techniek gaat hand in hand met vakmanschap

Bij Aad Prins Leliecultures stellen we alles in het werk om met een maximum aan efficiency en hygiëne de beste resultaten te bereiken. Dat vraagt niet alleen de inzet van moderne technieken, maar ook het vakmanschap van een ervaren kweker. Vóor het begin van een nieuwe kasteelt worden allereerst kassen volledig ontsmet. Al het fust wordt gereinigd en gestoomd. Stomen op een temperatuur van 70 graden Celsius garandeert een schoon begin van de teelt. In week 9 begint de aanplant van de nieuwe weefselkweek. Aad Prins maakt gebruik van plastic bakken met verse, gekeurde potgrond. Rond week 24 gaan de laatste planten in de kas.

Half geautomatiseerd uitzetten

Het uitzetten gebeurt in de kas zelf. Om de efficiency te verhogen, maken we gebruik van een half geautomatiseerd systeem: medewerkers hoeven alleen nog maar de bakken handmatig neer te zetten. Een strenge selectie maakt deel uit van het opkweekproces. Tijdens de groei staat het gewas onder voortdurende controle. Zo kunnen afwijkingen bijtijds worden getraceerd. Signaleren onze medewerkers een calamiteit? Dan kunt u als opdrachtgever à la minute een seintje verwachten.

Uitleverperioden

Ook het opstapelen verloopt halfautomatisch. Na het opstapelen worden de lelies direct uit de bakken gezeefd en in de periode november-december afgeleverd. Voor Calla geldt een uitleverperiode van januari-februari: deze knol heeft direct na de kasteelt een rustperiode nodig.

Najaar tijd voor het uitzeven lelieweefselkweek

In het najaar worden bij Aad Prins de lelieweefselkweekbolletjes uitgezeefd en verwerkt die dit seizoen in de kas zijn gegroeid. Bij het uitzeven worden loof en een deel van de wortels (5 cm) van de bak ‘gezaagd’. Het uitzeven gaat op deze manier nauwkeuriger. Ook is het plantgoed meteen ‘geshaved’, zodat het uitplanten in het voorjaar eenvoudiger wordt en de verdeling in de bedden optimaal is. Dit bevordert de uiteindelijke groei naar schubbol positief.
Bijkomend voordeel hierbij is dat er minder opslagruimte in koelcellen nodig is.

Maximale hygiëne

Uw leliebolletjes worden hygiënisch verwerkt:
- Bij het uitzeven gaat maximale aandacht uit naar het voorkomen van virusoverdracht en het beschermen van het product te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
- Schoon werken is gewaarborgd: na iedere uit te zeven partij wordt de machine geheel ontsmet met toegestane middelen.
- Naar wens leveren wij het product af in nieuw fust van opdrachtgevers of eventueel in gestoomd fust.

Wacht niet te lang

De planning voor het nieuwe seizoen vordert. Geef daarom uw opdrachten zo spoedig mogelijk door. Dan bent u verzekerd van kasruimte voor volgend jaar.